2007-12-04

Missa inte att göra en hel informationsarkitektur

Varje webbplats – intern eller extern – behöver en informations­arkitektur. Utan en genomarbetad informations­arkitektur är det så gott som omöjligt att skapa en strukturerad webbplats som går att utveckla och underhålla över tiden.

Informations­arkitekturen består av två lika viktiga delar:

  • Hierarkisk struktur (kallas ibland något felaktigt för taxonomi), vilket definierar hur olika sidor förhåller sig till varandra. Detta anger också förutsättningar för webbplatsens navigation.
  • Informationsinnehåll, en definition av innehållet för varje typ av sida i webbplatsen. Detta handlar absolut inte om hur sidorna ska se ut – bara vilken information de ska hantera.
Informations­arkitekturen är viktig. Hoppa inte över det långtråkiga underarbetet; varje investerad timme i början av projektet är värd mångdubbelt mer ju senare i projektet man kommer. Se till att det finns någon som har rollen informations­arkitekt och ansvarar för att skapa och underhålla informations­arkitekturen. Ju tidigare den är på plats, desto bättre.

Om informations­arkitekturen är trasig

Vad händer om informations­arkitekturen inte är på plats? Utan hierarkisk struktur kommer man inte långt, det säger sig själv. Följaktligen brukar en webbplatskarta ligga högt i prioriteringen och skapas tidigt i projekten. Men vem underhåller hierarkin under projektets gång?

Det går dock att köra ganska långt utan en detaljerad specifikation av innehållet; en del av detta kan utläsas implicit från andra krav, önskemål och specifikationer, vissa delar kan utvinnas ur wireframes och grafisk design, och slutligen har vi förväntningar och åsikter som uttrycks inom projekt­teamet. Men vem har koll på vilken information som ska lagras, och hur den kan återanvändas?

Min poäng är att informations­arkitekturen inte är hel förrän både den hierarkiska strukturen och specifikationen informations­innehållet är på plats. Båda delarna är lika viktiga, om någon del saknas eller är trasig kommer projektet för eller senare att få mycket ont. Och då hjälper inte Alvedon.

Technorati tags: ,

2 Comments:

Blogger NiklasW wrote:

Tjena Johan! Jag ser ett antal uppföljare på den här artikeln. Eller vad sägs om:

"Missa inte att göra en genomarbetad interaktionsdesign"

eller varför inte:

"Missa inte att göra en ordentlig målgruppsanalys"

Ha det gott ;-)

13 januari, 2008 23:30  
Blogger Johan Dewe wrote:

Definitivt. Och jag kan också återanvända slutsatsen rakt av: om någon av dessa delar saknas blir det dyrt, fel, och gör ont.

14 januari, 2008 08:27  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home