2008-01-27

STSDEV - kodgenerator för SharePoint-projekt

Det här ser lovande ut. Ted Pattison m fl har skapat en kodgenerator för SharePoint-projekt. Jag brukar försöka att hinna testa saker innan jag nämner dem här på bloggen, men det här ser så spännande ut att jag slänger upp en artikel på stubben.

"STSDEV is a proof-of-concept utility application which demonstrates how to generate Visual Studio project files and solution files to facilitate the development and deployment of templates and components for the SharePoint 2007 platform including Windows SharePoint Services 3.0 (WSS) and Microsoft Office SharePoint Server 2007 (MOSS)."
Enligt introduktionen är STSDEV ett verktyg som:
  1. skapar en Visual Studion solution och genererar projektstruktur.
  2. förenklar bygg/test/debuggning av SharePoint solution packages (.wsp).
  3. automatiserar skapande och uppdatering av manifest.xml och .ddf filer.
  4. lägger till vanliga kommandon för SharePoint-utvecklare (i form av msbuild targets, är min gissning).

STSDEV ligger på CodePlex: http://www.codeplex.com/stsdev

Hanteringen av solutions packages med manifest.xml och .ddf-filer är idag en oändligt omständlig manuell process, där varje förändring måste införas på flera ställen i projektfilerna. Upplagt för fel, med andra ord. Mänskliga faktorn gör sig hörd dagligen.

Om STSDEV kan råda bot på detta, eller minska omfattningen något, så kommer detta bli ett viktigt verktyg i min låda. Att man dessutom får en bra projektstruktur på köpet är en riktig bonus.

Technorati tags: , , ,

2 Comments:

Anonymous Amplus wrote:

Att skapa .ddf, manifest.xml samt anropa makecab från c# tar ca. 500 rader kod (rekursivt för samtliga projekt på disk)...

hur svårt är det att göra detta för att minska alla manuella steg...

07 februari, 2008 13:23  
Blogger Johan Dewe wrote:

Det är lite svårt att avgöra, men jag antar att du är ironisk...

Nej, det är klart att man kan skriva sin igen lösning, eller ta någon annans (http://www.codeplex.com/wspbuilder) för den delen.

Men hur man än vänder på steken så är det för tillfället grymt dåligt stöd i VS för SharePoint-projekt. "Omständligt" är ett uttryck som passar bra. Jag gillar batch-filer och egna utilities, men det är inte ett effektivt arbetssätt i längden: nya team-medlemmar får längre startsträcka; jag får lägga tid på att skriva utilities och underhålla dem istället för att koda kundvärde; projekten blir svårare att underhålla när de är beroende av utilities. Teamet blir inte lika produktivt som när man kör ren ASP.Net.

Och då är det verkligen välkommet med ett verktyg som förutom wsp-filen ger en (standardiserad)struktur för projekten samt hjälp med test av deployment. Lätt att lära, lätt att återanvända.

Men missförstå mig rätt: jag gillar att handjaga, jag gillar att skriva utilities, jag gillar till och med notepad. Helt utan ironi.

07 februari, 2008 20:30  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home