Varje webbplats – intern eller extern – behöver en informationsarkitektur. Utan en genomarbetad informationsarkitektur är det så gott som omöjligt att skapa en strukturerad webbplats som går att utveckla och underhålla över tiden.
Informationsarkitekturen består av två lika viktiga delar:
- Hierarkisk struktur (kallas ibland något felaktigt för taxonomi), vilket definierar hur olika sidor förhåller sig till varandra. Detta anger också förutsättningar för webbplatsens navigation.
- Informationsinnehåll, en definition av innehållet för varje typ av sida i webbplatsen. Detta handlar absolut inte om hur sidorna ska se ut – bara vilken information de ska hantera.
Informationsarkitekturen är viktig. Hoppa inte över det långtråkiga underarbetet; varje investerad timme i början av projektet är värd mångdubbelt mer ju senare i projektet man kommer. Se till att det finns någon som har rollen informationsarkitekt och ansvarar för att skapa och underhålla informationsarkitekturen. Ju tidigare den är på plats, desto bättre.
Om informationsarkitekturen är trasig
Vad händer om informationsarkitekturen inte är på plats? Utan hierarkisk struktur kommer man inte långt, det säger sig själv. Följaktligen brukar en webbplatskarta ligga högt i prioriteringen och skapas tidigt i projekten. Men vem underhåller hierarkin under projektets gång?
Det går dock att köra ganska långt utan en detaljerad specifikation av innehållet; en del av detta kan utläsas implicit från andra krav, önskemål och specifikationer, vissa delar kan utvinnas ur wireframes och grafisk design, och slutligen har vi förväntningar och åsikter som uttrycks inom projektteamet. Men vem har koll på vilken information som ska lagras, och hur den kan återanvändas?
Min poäng är att informationsarkitekturen inte är hel förrän både den hierarkiska strukturen och specifikationen informationsinnehållet är på plats. Båda delarna är lika viktiga, om någon del saknas eller är trasig kommer projektet för eller senare att få mycket ont. Och då hjälper inte Alvedon.
Technorati tags: web, information architecture